
Pasty do chleba pojawiają się u mnie w kuchni codziennie. Blenduję wszystko i o każdej porze, wiedzą to wszyscy sąsiedzi:)
Moje ulubione, ostatnio najczęściej używane pasty do chleba są proste i przygotowane w 5 minut. Nie podaję proporcji, bo robię na oko a moją miarką jest szczypta. Dla uzyskania konsystencji dodaję oliwę, jogurt, lub wodę. Podaję z chlebem lub na warzywach.
Pasta z pietruszki
Gotuję korzeń pietruszki w mleku, lub wodzie z odrobiną soli. Blednuję. Robię trzy wersje:
na wytrawnie: dodaję świeżą, drobno pokrojoną natkę pietruszki
na słodko: dodaję wiórki kokosa albo orzechy.
Pasta z orzechami nie nadaje się już w diecie niełączenia do chleba, lepiej jeść ją z warzywami.
Pasta z marchewki z pomarańczą
Blenduję ugotowaną marchewkę z pomarańczą, dodaję imbir, cynamon, gałkę, chili, miód.
Smalec wegetariański
Białą fasolę miksuję z niewielką ilością oliwy dodaję podsmażoną drobno pokrojoną cebulkę, pół startego jabłka i przyprawy: sól, pieprz, majeranek, pieprz, majeranek.
Pasta z oliwek
Miksuję oliwki czarne lub zielone z odrobiną oliwy, solą i odrobiną czosnku.
Pasta Nutella
Na super słodko. Blenduję połówkę awokado, kakao i kilka daktyli. Dodaję wody dla konsystencji
Humus z curry
Miksuję ciecierzycę z drobiną oliwy i wody, dodaję uprażony sezam i odrobinę curry w zależności od wersji bardziej humusowej lub bardziej curry.
Mus jabłkowy
Miksuję uprażone jabłka, dodaję cynamon, miód, a na kanapkę już rodzynki lub żurawinę.
Pasta z kurczaka
Miksuję wszystko, co zostaje z rosołu: mięso, marchewkę, cebulę, pietruszkę, seler. Dodaję przyprawy do smaku i jogurt dla konsystencji.
Pasta z makreli
Makrelę obieram, mieszam z odrobiną jogurtu naturalnego dodaję paprykę wędzoną lub zwykłą i pokrojony w drobną kosteczkę ogórek.
Pasty, które są z gatunku białek(ciecierzyca, fasola, makrela, orzechy) łączę tylko z warzywami. Jem je na liściach sałaty, pokrojonej papryce i talarkach cukinii. Pasty węglowodanowe jem z chlebem.